San Fransisco 1906, några dagar före jordbävningen

 

Se på det här videoklippet, gjort till musik av Quantic, låtens namn är lämpligt nog Time Is the Enemy:

http://www.youtube.com/watch?v=nvUeo5sagkA .

Är det musiken som gör det, men känslan av att tiden faktiskt är fienden infinner sig när man ser på de här gatuscenerna från tidigt 1900-talet. I det skedet jag hittade den här filmen visste jag inte när eller var den var tagen. Den överväldigande effekten var en känsla av vemod: så vardagligt, så verkligt och nära, så avlägset och så icke-längre-existerande. Människorna, bilarna, de hästdragna kärrorna, helt självklara som om tid egentligen inte fanns? Vem fiende till vad?

Så assoscierade jag vidare på YouTube och hittade det här:

http://www.youtube.com/watch?v=Uz4AmeSApBE

Det här är hela filmen – tror jag -, och nu får vi veta att den är tagen i San Fransisco några dagar före jordbävningen 1906. Kameran ställd framme på en spårvagn för att filma en resa ned längsmed Market Street. Vi ser att proportionerna på allting är annorlunda än i det föregående videoklippet: allting är smalare. Det här är de rätta proportionerna, men är det bara jag: det gör att allt och alla på filmen ser äldre ut?

Så någonting som är vemodsbekämpande: det handlar egentligen om en PR-film. Titta på bilarna: det är samma bilar om och om, de gör usvängar framför kameran och kommer tillbaka in i bild bakifrån kameran. Också en del av människorna på gatan verkar vara utkommenderade i finkläder för att delta i inspelningen. Allt det här för att få San Fransisco att verka vara en modernare (många automobiler) och rikare stad än den var 1906? Och det fungerar, i början av 1900-talet hade San Fransisco cirka 300 000 invånare, men filmen förmedlar en mycket större stad.

Detaljer:

– Den helvansinniga trafikkulturen, förstås.

– Den vita galopperande hästen vid 5.20, i vänstra kanten

– En del av de hästdragna kärrorna kunde lika väl vara från 1600-talet.

– Pojkarna som kikar ut ur vagnen som passerar kameran vid 8.15. Ser inte presenningen ut som om den kunde vara gjord av plast?

Till slut en vesion från 2005:

http://www.youtube.com/watch?v=Vqcz_tllnwM:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s