Lexikan

 

Lexikan är en art som lever i Urubu, den kaffefärgade bifloden till stora floden Amazon. Lexikanen är djupgrön, på gränsen till svart, dess översida ytterligare en grad om möjligt dunklare, återspeglande – helt avigt – bottnens avlägsenhet och dystra missnöje; detta är dess skyddsfärg. Dess långa stjärt, indelad i partier krönta av knivvassa åsar, dess korta ben och dessa bens fingeraktigt spetsiga lemmar – vilka mellan det inte finns en tillskrymmelse till simhud. Lexikanens satta, uppsvullna, huvudkropp formad som en fiasquebutelj. Huvudet med de framåtriktade matskedsformade nästan vita ögonen, slutna för det mesta. I munnen som stelnat till ett oavslutat leende har tänderna färgen av välinrökt elfenben under vars yta en ton av absint kan anas. Se hur målmedvetet han ändå slingrar sig fram genom det sömnigt strömmande vattnet! Och detta är en art som utmärks av ett rakbladsskarpt, nästan icke-av-denna-värld, sinne för allt som rör sig ovanom ytan. Så akta dig för att sätta din fot i det vatten där en flock, ett stim, av dessa reptiler uppehåller sig; för han om någon vet precis alltid vad som är på gång och är fullt beredd på allting.

För ett kommande arbete, utkast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s