Arbetspensionen fyller 50, grattis

Arbetspensionssystemet infördes i Finland 1963, för 50 år sedan. Pensionsåldern var då 65 år, den beräknade medellivslängden för finska män var 66 år – det var mest män som arbetade för pension på den tiden. Beräknad medellivslängd 2013 för finska män är 77 år. Som följd av rasism, xenofobi och isolering har Finland i jämförelse med alla andra europeiska länder som inte 1948-1989 hörde till östblocket tagit emot få invandrare. Av vilket i sin tur följer en framtid med förlängda arbetstider, höjda skatter, lägre medelinkomst jämfört med många andra länder – och i logikens namn en pensionsålder på 76 år. Men det kommer inte att råda någon arbetslöshet, precis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s