En kort kommentar till en av de konstigaste recensioner jag någonsin fått

 

I senaste Ny Tid recenserar Filip Lindberg min bok Känslornas mysterier, en naturhistoria http://www.nytid.fi/2016/10/likheter-mellan-olikheter/.

Ibland råkar man ut för recensenter som befinner sig på helt fel spår i förhållande till ens bok. Det är i sig ingenting konstigt; det får man leva med i den här branschen och det kräver sällan några kommentarer från författarens sida. Vad jag däremot känner mig tvungen att kommentera, för att det på falska premisser ställer mig i tokig dager politiskt och etiskt, är slutet av recensionen där Lindberg menar att min text på något suspekt sätt skulle tangera konflikten mellan Israel och palestinierna. Något sådant finns inte där: det är en tolkning som helt saknar grund i texten. Det finns överhuvutaget ingenting i texten som på något sätt anknyter till det som hänt i Palestina/Israel mellan första världskriget och 2016. På basis av det jag läst av Filip Lindberg verkar han vara en allmänbildad person, och som sådan vet han säkert vad Palestina teologiskt och historiskt betyder för *kristendomen*, vilket är den enda palestina-associationen som finns i det jag skrivit. Jag menar: de flesta av oss vet antagligen att Jesus föddes i Palestina (som är ett historiskt geografiskt namn med rötter över 3000 år tillbaka i tiden). Många av oss kanske till och med vet att julen ansluter sig till den händelsen?

Recensionens avslutande ord återspeglar vad som i grund och botten är problemet här: ”så förstår jag, trots följande förklarande kommentarer, faktiskt ingenting”. Det är vanligen enklare att förstå om man försöker läsa det som står skrivet, inte det som inte står skrivet. Kanske det därför kan vara nyttigt att också påpeka att det i texten Lindberg hänvisar till inte (heller) finns några som helst ”förklarande kommentarer”.

Svepande läsningar som hoppar till slutsatser är något vi har alldeles för mycket av i samtida kulturdebatt. Inte sällan utmynnar sådana läsningar i förnumstig moralisk indignation. Men vilken moral har en kritiker som baserar sin förtrytelse på en läsning som verkar som tagen ur luften?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s