En storm, Rubens, 1620-talet

Rubens en storm

 

Kommentar till den bild den här bloggens sidhuvud är taget ifrån:

Ett av mina långtidsprojekt (alla mina projekt är långtidsprojekt) är att skriva en essä/roman/prosasamling utgående från landskapsmålningen Hem från fälten av Rubens. Det handlar om ett egenartat landskap där träden, människorna, djuren m.m. har dubbla skuggor. Rabbe Enckells prosabok Landskapet med den dubbla skuggan har fått sitt namn efter en gravyr som är gjord efter Hem från fälten. Hur som helst: i samband med inläsning och efterforskning för det här projektet hittade jag också bilden ovan. En konstig bild; en blandning av naivism och romantik präglad av en våldsam, nästan överdriven, rörelse. Alla element är närvarande: vatten i högra nedre hörnet, luften som ruskar om hela landskapet, elden i övre högra bakgrunden, och jorden i det diffusa fältarbete som pågår i mitten till vänster. Vad kan de två ovalerna som präglar bilden betyda: den som trädet och den målade vinden skapar strax till höger om tavlans centrum, och den mindre i förgrunden i vilken en man och en kvinna stretar mot vinden? Och ljuset då? Det är som om någon utanför bilden höll upp en lykta vars ljus strömmar in i bildens centrum.

 

 

2 reaktioner till “En storm, Rubens, 1620-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s