Den tionde identiteten

 

Ty invånaren i ett land har åtminstone nio olika identiteter, en yrkes-, en national-, en stats-, en klass-, en geografisk, en köns-, en medveten, en omedveten, och kanske också en privat identitet. Han förenar dem samtliga inom sig, men de löser upp honom, och egentligen är han ingenting annat än en liten, av alla dessa rännilar urholkad sänka, i vilken de sipprar ner och åter rinner fram för att tillsammans med andra små bäckar fylla en ny sänka. Därför har varje jordinvånare ytterligare en tionde identitet, och det är helt enkelt den passiva fantasin hos det ouppfyllda rummet. Den tillåter människan allt, utom detta enda: att ta på allvar vad hennes åtminstone nio andra identiteter gör och vad som sker med dem, med andra ord just det som skulle uppfylla henne.”  – Robert Musil

Citat som finns i Där bara diset återstår av paradiset och Passpoet Somaliland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s