Arbetsplan för Teheran

Kära Fond, jag ansöker om pengar för en resa till Teheran. Min avsikt är att skriva en bok i Teheran. Boken kommer inte att handla om vare sig Teheran eller Iran, och under min vistelse i Teheran vill jag inte bekanta mig med de lokala förhållandena. Trots att Teheran är ett centrum för en av världens äldsta och viktigaste kulturer vill jag inte bekanta mig med de lokala förhållandena i Teheran. Trots att Teheran är huvudstad i ett av de mest utmanande och viktiga länderna i samtiden vill jag inte bekanta mig med de lokala förhållandena i Teheran. Trots att Teheran är säte för ett styrelseskick som har både avgjort demokratiska och lika avgjort teokratiska drag och trots att just denna unika blandning gör ett både fascinerande och störande intryck och är ett styrelseskick man borde försöka förstå på helt andra grunder – även kritiska sådana – än man i Euroamerika gör, vill jag inte bekanta mig med de lokala förhållandena i Teheran. Jag är a-religiös och känner ett instinktivt obehag inför tanken att ett land styrs ens delvis på religiösa grunder och vill inte heller därför bekanta mig med de lokala förhållandena i Iran och Teheran. Trots att jag är insatt och intresserad av megalopolisproblematiken (Teheran är viktigt för att det är en stad som förefaller vara en avgjort misslyckad megalopolis) vill jag inte bekanta mig med de lokala förhållandena i Teheran. Jag tror att vinterklimatet i Teheran lämpar sig bra för mig, även om luftkvaliteten är usel i Teheran. Jag vill inte lära känna Teheran som stad, ort eller plats, inte dess gator, torg och byggnader. Jag vill inte besöka sevärdheter, museer, landmärken eller andra viktiga platser och ställen i Teheran. Jag vill inte heller träffa några teheranier – vare sig vanliga eller till någon elit hörande – under de tre veckor jag planerar att vistas i Teheran. Jag vill inte sätta mig in i de lokala förhållandena i Teheran och jag tänker inte skriva om dem. Jag hoppas att jag kan tillbringa så mycket tid som möjligt på mitt hotellrum när jag är i Teheran. Tyvärr kan jag inte ge någon uppskattning av hur mycket min arbetsresa till Teheran kommer att kosta, dilettantfirman ebookers tycks inte förmedla resor till Teheran. Men jag tror att 1000 euro skulle vara en bra början för att skicka iväg mig till Teheran.

(ur Passport Somaliland – 2012)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s