Gunnar Björling X 6, fyndat hos Hagelstams

20150207_221347 (2)

 Ur bokhyllorna VII

De här björlingsamlingarna köpte jag igår på Hagelstams antikvariat i Helsingfors. Det är länge sedan jag senast jagade diktsamlingar på Hagelstams. På 1980-talet när jag bodde i Rödbergen besökte jag regelbundet antikvariatet och om jag hade råd, och om det fanns böcker, köpte jag Björling, Ekelöf och diktsamlingar av andra författare som jag på den tiden trodde på. För en originalsamling av Björling kunde man få betala över 200 mark. De jag köpte igår var betydligt billigare än så. Vad säger det?

20150207_221531 (2)

Den sjätte samlingen jag köpte är Solgrönt, och det var egentligen den jag var ute efter. Resten av böckerna fastnade av misstag: om man hittar en lång rad billiga originalsamlingar av Björling kan man inte annat än ta med dem hem. Solgröntexemplaret jag köpte är dedikerat till Diktonius, och kostade lika mycket som de andra fem böckerna tillsammans. Pauliina Haasjoki och jag har haft ett flerårigt översättningsprojekt som kulminerar nu i vår: Solgrönt utkommer som den första hela boken av Björling översatt till finska. Ett smakprov:

a
Me emme ole valmis pihvi, me olemme rikkipureskeleva;
me kaikki laulamme kokonaissoitinta, eikä kellään ole sitä;
tahdomme lausua sen; tässä meillä on oikeutemme, ja tie – kaikille.
Annamme minkä voimme kokonaisen yksittäisestä silmänräpäyksestä universaalisti, kuten:
että lehmä on teurastettu tai Rafael näyttää pitkää nenää.

a
(Vi är ej färdig biffstek, vi är ett söndertuggande, / vi alla sjunger helhetsinstrument, och ingen har det, / vi vill utsäga det; i detta har vi vår rätt, och väg – för alla / Vi ger vad vi kan av det helas enskilda ögonblicks universellt, som: / att en ko slaktas eller Rafael visar långnäsa.)

20150207_190816 (2)

a

Nu har jag sammanlagt 14 av de 20 böcker Björling gav ut. Debutboken Vilande dag (1922) har jag fått i bröllopsgåva av Kjell Westö:

20150207_221843 (2)

a

Min morfars exemplar av Ett blyertsstreck (1951):

 20150208_130012 (2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s