Akademen, en bokhandel på förfall

a

Idag, 1.10 2015, övergår Akademiska bokhandeln i Bonnier Books ägo.

a
Det har gått utför för Akademen förvånansvärt snabbt. Man har låtit Starbucks invadera sig, stängt hela tredje våningen för böcker, bokurvalet har blivit allt mindre och smalare och jag kan inte låta bli att tolka in en stor dos symbolik i att Akademen för en tid sedan helt upphörde sälja kulturtidskrifter. Man kan bara hoppas att de nya ägarna har vilja och förmåga att hitta sätt att ge det som var Helsingfors enda seriösa bokhandel tillbaka något av dess glans.

a
Själv arbetade jag flera år i mitten av 1980-talet deltid på Akademiska bokhandeln. Först på turism- och naturavdelningen under ledning av den stränga men rättvisa Arvo Ollila (som förlorat delar av sina lungor i kriget), senare på språkavdelningen. De anställdas kunnande var imponerande på den tiden. Till och med jag lärde mig varje enskild titel: var boken fanns, hur många det fanns av den o.s.v. Och det fanns många titlar att lära sig, det var vanligt med böcker som bara togs in i ett enda eller ett par exemplar: bokhyllorna i bokhandeln såg ut som riktiga bokhyllor. Min sons blivande mamma arbetade också på Akademen, och det var där vi träffades. Under några år hade jag för vana att som kund besöka bokhandeln varje dag för att se vilka nya böcker som kommit in. Och reorna var legendariska, i början av 1980-talet köpte jag till exempel originaldiktsamlingar av Gunnar Björling på Akademens rea.

a

Som anställd fick man låna hem böcker på prov. Och man kunde förstås emellanåt smyga till sig pauser i arbetet och undersöka utbudet. Min valhandbok som jag fortfarande använder – även om jag inte någonsin sett en val på riktigt – hittade jag på det sättet när jag arbetade på naturavdelningen. Att få 20% rabatt på alla böcker var också farligt; bidrog till att man förköpte sig.

a
När jag idag var på Akademen infann sig en känsla av vemod och tomhet; även bokstavligen: alla de gapande hyllor. Eufori kände jag däremot när jag i våras i Berlin besökte riktiga bokhandlar. Nästa vecka reser jag till Stockholm. Hedengrens lär fortfarande finnas kvar.

a

Så här ser det nu ut på Akademen, tredje våningen är förlorad för böcker, håller den andra våningen på att gå samma väg:

20151001_123446

20151001_123433

a

Också i bottenvåningen finns det diskar med klent bokbestånd:

20151001_123805

a

Än säljer man svenskspråkiga diktsamlingar, i alla fall några:

akademen poesi

a

Apropå vilket: en bekant till mig just berättade att hon varken på Akademen eller Finska bokhandeln hade kunnat få tag på Pauliina Haasjokis och min översättning av Björlings Solgrönt.

a

Se också:

http%3A%2F%2Fsvenska.yle.fi%2Fartikel%2F2015%2F09%2F29%2Fjanina-jansson-basta-akademen&h=gAQHvcUxU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s