europa

 

Hela europa är täckt av gråblå is som korsas av linjer skärmärken skråmor i algrött tjugo kilometer is under vilken ett 100 kilometer djupt hav är ständigt satt i rörelse av väldiga tidvattenkrafter vågrörelser som alstrar värme europa är ungefär lika stor som den måne som kretsar kring jorden månen drömsatellit europa är det enda stället i solsystemet där det kan finnas liv förutom här där jag skriver det här enligt vissa beräkningar kan det finnas så mycket syre i europas hav att där kunde existera organismer stora som fiskar det finns planer på att låta en robotmask borra sig genom isen för att ta reda på vad som döljer sig i djupen men hur skulle det då gå för det ekosystem som kanske finns i europas hav om maskroboten försatte det ur balans förde med sig smittan åstadkom en pandemi likmasken skärsåren som täcker isen på europa har namn eufemenus kadmos minos tektamus fineus radamanthys på europa finns nästan inga kratrar det är tvåhundra grader kallt på europas yta men isen är ett tjockt täcke som värmer drömmen om att vi inte är ensamma i rymden universum världsalltet drömmen om organismer stora som fiskar drömmen om liv i rymden jag har aldrig förstått det här med att inte klara av kunna vilja vara ensam i universum frågan som är större än allt alltet universum är hur lära sig vara ensam på jorden i europa i finland i helsingfors på topeliusgatan vid datorn här där det finns liv avståndet mellan jupiter och europa är 671 000 kilometer avståndet mellan jupiter och jorden varierar mellan 620 miljoner kilometer och 928 miljoner kilometer och europa är den plattaste slätaste jämnaste himlakroppen i hela vårt solsystem.

Ur som du gör dina cirklar runt detta utanför (2012)

 

”‘Are we alone in the solar system?’ is a question we are actively seeking to answer with Mars rovers and future missions to the moons of Jupiter and Saturn, where the conditions necessary for life may be present on multiple worlds. But even here, the use of ‘alone’ in the question is problematic. Would we be alone if the universe were full of microbes? Would you feel alone stranded in a deep cave with no meens of escape and a billion bacteria for company?  If not being alone means having intelligent beings to communicate with – sofisticated creatures that build civilisations, have feelings, do science and respond emotionally to the universe, then we have our answer in the solar system. Yes – Earth is the only world that is home to a civilisation, and we are alone.”

Brian Cox (Human Universe 2014)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s