En essä om läsning

Inspirerad av Laura Lindstedts lilla skrift Kirjoitettu luettavaksi (Skrivet för att läsas, utgiven av Antti Nylén, Bokeh 2021) publicerar jag här den efteressä som ingick i min bok ”Leksikon, sett att läsa” (Ellips 2018). Essän heter ”Helt onaturligt – en essä om läsning” och den handlar bland annat om läsningens neurologi.

I den pågående debatten om ljudboken verkar det alltför ofta finnas alltför lite konkret kunskap om läsning. Argumenten för ljudboken baserar sig inte sällan på subjektiva erfarenheter och agendor. Men det finns mängder av litteratur om vad läsning är och kanske vore det nyttigt för såväl debatt som litteraturen att föra in den kunskapen i diskussionen?

Det finns en omfattande forskning kring läsning och eftersom forskningen hela tiden lever är det nyttigt för den som vill veta vad att läsa är – och varför läsning isig är viktigt – att hålla sig underrättad om den nyaste litteraturen i ämnet. I slutet av essän finns en liten litteraturförteckning med lästips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s