Ur bokhyllorna IV: Gunnar Ekelöf, Dīwān över fursten av Emgión 1965

2015-01-19 13.31.44 (2)

a

Det här exemplaret av Dīwān över fursten av Emgión är ett förhandsexemplar som jag ärvt av min pappa. Min pappa var förutom författare (poet i första hand) också på 1960-talet kritiker, och det är i den egenskapen som han fick den här boken.

Dīwān över fursten av Emgión är inledningen till Ekelöfs Dīwāntrilogi. De övriga delarna är Sagan om Fatumeh och Vägvisare till underjorden, som blev Ekelöfs sista bok. Trilogin är en mäktig avslutning på en av den svenska litteraturens viktigaste författarskap någonsin. Av de tre böckerna äger jag inte Sagan om Fatumeh.

En dikt jag funderat mycket på:

a

ok

a
Jag planerade länge – och gör det egentligen fortfarande – någonting essäaktigt om riktningar, dimensioner och rum i poesi. En av texterna jag skulle skriva om var just den här dikten.

Också passionen har dimensioner. Men i dikten ovan händer mycket mer än en snabb blick på den avslöjar. För den uppmärksamma och fördjupande läsaren uppstår en känsla av svindel när hon läser den.

Jag har två exemplar av Dīwān över fursten av Emgión, det till höger är av en senare upplaga, femte-sjunde tusendet:

a

2015-01-25 16.05.48 (2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s