En utställning, del 5

2+1 X Enckell och Aina Eriksson. Lägenheten jag hyr har en rund hall. Förutom mitt poesibibliotek finns i hallen ett porträttgalleri med fotografier av några gamla avdankade förfäder, men framför allt finns där porträttkonstverk. Ett sådant porträtt är en teckning av ett kvinnohuvud av Torger Enckell (1901-1991). Fotografiet jag tagit av bilden är suddigt och glansigt och gör inte tavlan rättvisa men det är någonting med detta ansikte som jag länge tyckt speciellt mycket om.

torger 1

Torger Enckell hörde till den komplicerade kultursläkten Enckell av vars nulevande medlemmar man gärna vill uppmärksamma poeterna Agneta Enckell och Martin Enckell. Torger E. var pappa till bildkonstnären Carolus Enckell och bror till litteraturforskaren Olof Enckell och den kända poeten Rabbe Enckell.

aina 1

I samma min hall hänger ett porträtt av Rabbe Enckell målat 1950 av hans hustru konstnären Aina Eriksson (1912-2006). Tavlan är en mycket uppskattad födelsedagsgåva.

rabbe3

Den tredje bilden här är ett landskap från 1929 av Rabbe Enckell (1903-1974) själv. Förutom författare verkade Rabbe Enckell också hela sitt liv som bildkonstnär. I mitt poesibibliotek finns över 20 böcker av honom, flera av dem har jag ärvt av min morfar. Här ett utdrag ur en dikt skriven ungefär vid samma tid som tavlan är målad:

Mulet mulet upprepar skogen
i den dystra vårveckan
då bergen alltför mödosamt knackar hål på sitt äggvita snöskal
och himlen bågnar under ett lass av moln

 

Utställningen

Del 1
https://petermickwitz.com/2020/04/07/en-konstutstallning-del-1/

Del 2
https://petermickwitz.com/2020/04/08/utstallning-del-2/

Del 3
https://petermickwitz.com/2020/04/09/en-utstallning-del-3/

Del 4
https://petermickwitz.com/2020/04/10/en-utstallning-del-4/

2 reaktioner till “En utställning, del 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s