En utställning, del 3

 

rubens utställning 2

Det här är ett av mina dyraste konstköp, en gravyr av Rubens som jag köpte på nätet för över 600 euro. Jag är ganska säker på att den är en förfalskning; pappret är i alltför gott skick för att vara nästan 400 år gammalt. På min stuga i skärgården har jag en annan gravyr av Rubens, en jaktscen som är större än den här och som på alla sätt gör ett betydligt äldre intryck. Sommarstugegravyren kostade 60 euro på en nätauktion – må vara att det finns en reva på en av dess kanter. Jag har antagligen gått på en nit när jag använde hundratals euro på denna stormgravyr. Förlagan – oljemålningen – till den här gravyren har gått förlorad; också därför kan gravyrerna vara viktiga, de visar oss verk som vi annars inte skulle ha någon kunskap om.

Rubens var en av sin tids mest framgångsrika konstnärer, även ekonomiskt. På hans tid var gravyrerna marknadsföring. Det var enkelt att skicka ut gravyrer runt om Europa för att visa hurdana konstverk man hade till salu. Under sin livstid använde sig Rubens av flera skickliga gravörer, den allra skickligaste av dem var antagligen Schelte A.(dams) Bolswert, som också har gjort den här gravyren. ”PP Rubbens Pinxit / S a Bolswert fecit”.

För en erfaren gravör tog det ca en månad att gravera ett verk som det här. Detta stormiga landskap med flyende människor i förgrunden, i vilket en äldre 1500-talsstämning dröjer kvar, hör till den sk. Lilla landskapsserien; en serie gravyrer efter rubenslandskap från omkring 1640, ungefär vid tidpunkten för Rubens död. Det intressanta med Rubens landskap är att av hans produktion på flera tusen verk utgör landskapsmålningarna bara en liten bråkdel, några tiotal. De flesta av landskapen tillkom på 1630-talet, i slutet av Rubens liv och är en mera privat och mindre kommersiell del av hans konstnärskap.

Under många år har jag försökt skriva turvis en roman och turvis en essäroman om ett av dessa sena rubenslandskap, den landskapsmålning som brukar kallas Landskapet med den dubbla skuggan (se link nedan). Också detta landskap ingår som gravyr i den Lilla landskapsserien, men jag har inte tillsvidare hittat något exemplar som skulle vara till salu. Om jag gör det får jag antagligen lov att ta lån för att köpa det. Förlagan – oljemålningen – till Landskapet med den dubbla skuggan hänger i Florens Palazzo Pitti, och jag har besökt det några gånger.

Mitt intresse för Rubens handlar nästan uteslutande om hans landskapsmålningar och framför allt om det märkvärdiga och fantasieggande faktumet att det på flera av dem förefaller finnas två tider parallellt närvarande; därav namnet Landskapet med den dubbla skuggan. Vinjettbilden för den här bloggen är också en landskapsmålning av Rubens; en vagn på väg från dag till natt – som båda är samtidigt närvarande i bilden. Jag har läst en hel del om Rubens landskap och även det som finns att läsa om varför tidsförvridningen är närvarande i en del av dem. Till all lycka – för mig – finns det inte så mycket skrivet om Rubens och tid, fältet är öppet för tolkning och undersökning. Kanske jag ännu någon gång hinner skriva ett eget verk baserat på allt det jag under de senaste decennierna lärt mig om dessa målningar.

Landskapet med den dubbla skuggan: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Peter_Paul_Rubens_-_Return_from_the_Fields_-_WGA20412.jpg

 

Utställningen

Del 1
https://petermickwitz.com/2020/04/07/en-konstutstallning-del-1/

Del 2
https://petermickwitz.com/2020/04/08/utstallning-del-2/

4 reaktioner till “En utställning, del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s